קהילות? קלי קלות ;)
אחד הנכסים המשמעותיים ביותר שאפשר לצבור הוא קהילה, אם נצליח ליצור קהילה איכותית אנחנו והקהילה נרוויח נכס אדיר ומשמעותי.
איפה?
קהילות מתקיימות ברשת קרוב ל-20 שנה (מפריצת web 2.0), זה התחיל מאתרי פורומים שבהם היו המון קהילות בנושאים שונים, ולפעמים מאתרי תוכן ששילוב של קהילה בתוכם יצר קהילה חזקה מאוד.
עם פריצת הרשתות החברתיות המון קהילות ואתרי פורומים נמחקו כמעט לגמרי, ישנם עדין אתרים שמחזיקים קהילות חזקות. עם זאת עיקר הקהילות עברו אל הרשתות החברתיות. ובעיקר בגוגל ובוואצאפ.
הרבה קהילות מקיימות מידי פעם מפגשים בעולם האמיתי, ובהרבה מהן נוצרות חברויות עמוקות בין חברים שונים (אני מכיר המון זוגות שהכירו בקהילה)
מה?
קהילות מתגבשות בדרך כלל סביב נושא מסויים, או סביב עשיה משותפת.
לדוגמה קהילה של חובבי חתולים או קהילה של תושבי רחוב סומסום.
הקהילה נותנת הרבה מאוד ערך על ידי הבעת דעה, שאלת שאלות, יצירת הווי משותף, צבירת ידע ועוד המון נושאים בדיוק כמו בעולם האמיתי.

למאמרים הקודמים בסדרה על נכסים דיגיטליים לחצו כאן >>
מי?
קהילות מורכבות מאנשים שמתעניינים באותו הנושא. האנשים שבקהילה מתחלקים בדרך כלל לאנשים פעילים ולאחרים שהם יותר פאסיבים, ככל שהקהילה מורכבת מיותר פעילים ככה היא יותר משמעותית. וככל שיהיו בה יותר "מומחים" או אנשים שנותנים ערך אמיתי לחברים יותר אנשים ירצו להצטרף אליה.
החברים בקהילה יהיו מאוד נאמנים לרעיון של הקהילה, ויהיו הרבה יותר מעורבים ואכפתיים מאנשים שעשו לייק או קראו פוסט.
כמה?
יש בעולם אין סוף קהילות ובכל זמן נתון נוצרות עוד ועוד.
קהילה יכולה להיות מורכבת מחברים בודדים ועד מליוני חברים שנותנים ומקבלים מידע זה מזה.
לקהילות יש אורך חיים משתנה ולפעמים הן מתעוררות או מתות בהתאם לתקופה, טכנולוגיה וכל מיני משתנים חיצונים שמשפיעים עליהם.
למה?
כאן נכנס החלק המשמעותי של הקהילה כנכס, אם רוצים ליצור ולאסוף אנשים סביב רעיון, קהילה היא כלי משמעותי. נאסוף ונחבר אנשים שידברו על הנושא, יגלו יותר אכפתיות ולבסוף גם ידאגו שהנכס יתקיים ואפילו יתחזקו אותו בשבילכם.
יש המון קהילות שהתחילו מרעיון של אדם אחד והפכו למקדש של אנשים אחרים, שהתחברו לרעיון או לקונספט. כשבעלי הקהילה רוצים לקדם משהו יש להם "חיילים" מוכנים שיעשו הכל בשביל הרעיון.
קהילות אחרי שנבנו נכון יכולות לעבוד לבד! נכס מושלם להשקעה פאסיבית 😉
איך?
היום ניתן להקים קהילות בקלי קלות על ידי פתיחת קבוצה בפייסבוק או בוואצאפ, שליחת הקישור והזמנת אנשים פנימה אל הקהילה.
בדרך כלל מתחילים קהילה באופן פומבי ומאפשרים לאנשים להצטרף, עם הזמן אפשר לסנן חברים, לשנות הגדרות פרטיות ולהפוך את הקבוצה לאיכותית יותר.
היום פייסבוק מאפשר להפוך כל דף עסקי לקהילה, מה שאומר שהקהל של העמוד יכול להפוך לקהילה.
אחרי שהבנו מה משמעות הקהילה, ולפני שרצים להקים אחת כזו צריך לקחת בחשבון כמה דברים.
האתגר שבקהילה
תחזוק
קהילה חייבת תחזוק! לא ניתן להקים קהילה ולעזוב אותה להתקיים בעצמה (רק אחרי הרבה זמן ואחרי שממנים עוד מנהלים), זו עבודה יום יומית של הוספת חברים, תגובות וקידום פנימי וחיצוני של הקהילה.
אחריות
בעלי קהילות מחזיקים באחריות, הם האח הגדול של הקהילה, וכל מה שקורה בה נמצא באחריות שלהם, פוסט לא מתאים שנכתב, חברים שפוגעים ומעליבים אחד את השני, פוסט שלא אושר ועוד המון דברים שהופעים את מנהל הקהילה לבעל אחריות (ולפעמים לגננת).
סבלנות
קהילה נבנית על אמון ועל שותפות ולכן מצריכה סבלנות, הידע של הקהילה, אורח החיים שבה, אופי החברים אלו דברים עדינים שנבנים ולא תמיד ברוח המקים של הקהילה. בדיוק כמו סעיף האחריות אפשר בדרכים עדינות לנתב את הקהילה למקום שרוצים אבל צריך הרבה סבלנות.
לכן אם בניתם קהילה תנו לה הרבה ערך, תביאו חברים מעניינים שיתנו ערך. ובכללי לחשוב איך הקהילה מרוויחה מכם ולא להפך.
מקוריות
לא כל קבוצת וואצאפ היא קהילה (אולי כן?)… קהילה צריכה דלק, אנשים יצירתיים או מומחים שידעו לתת ערך לחברים בקהילה. לכן אם בניתם קהילה תנו לה הרבה ערך, תביאו חברים מעניינים שיתנו ערך. ובכללי לחשוב איך הקהילה מרוויחה מכם ולא להפך.
סיכום:
אם יש לכם רצון, כח ואמונה, צרו קהילה ותרוויחו נכס דיגיטלי בעל ערך עצום, שיכול להגדיל ולתחזק את עצמו. זה לא קל ולא פשוט אבל אם תאמינו תצליחו.
רוצים לדבר על נכסים דיגיטלים? רוצים לבנות קהילה ולא יודעים אם זה כדאי? דברו איתי 🙂
פורסם ב-09/12/2019,ב-Uncategorized. סמן בסימניה את קישור ישיר. 2 תגובות.
פינגבק: נכסים דיגיטלים! מהם, ואיך צוברים אותם | עמי חניא
פינגבק: נכסים דיגיטלים! מהם, ואיך צוברים אותם | עמי חניא